Naj na začetku pojasnim, da je tudi v mojih očeh igranje s plastelinom Gentko primarno namenjeno zabavi in ni lepšega, kot poslušanje glasnega smeha in igre mojih dveh nadebudnežev. Sem pa pred kratkim naletela na zelo informativen članek, kjer so bili pojasnjeni tudi konkretni pozitivni vplivi ustvarjanja z rokami na možgane.

Ustvarjanje z rokami krepi določene možganske centre

Sodeč po raziskavah je bilo ugotovljeno, da ustvarjanje z rokami, na primer iz gline, pa tudi iz plastelina, kjer so gibi in način ustvarjanja podobni, znatno pripomore k boljšemu in celostnemu razvijanju nekaterih možganskih centrov pri otrocih (in odraslih). Nekateri gibi niso prisotni pri večini ostalih aktivnosti, zato igra s plastelinom ustvarja edinstveno izkušnjo za možgane ter sinapse v njih povezuje na svojevrstne načine.

Razvijanje fine motorike

Ustvarjanje s plastelinom dokazano krepi fino motoriko ter pomaga tudi pri krepitvi koncentracije in pozornosti. Spodbujajte otroke k ustvarjanju različnih figuric in jim pokažite, kaj vse je mogoče. Naj ne bo noben izziv preveč in naj se starosti primerno lotijo tudi zahtevnejših tehnik.

Spodbujanje radovednosti in iznajdljivosti

Izkazalo se je tudi, da igranje s plastelinom pomaga razvijati otrokovo iznajdljivost ter pri mlajših otrocih krepi njihovo radovednost, saj jih z različnimi načini uporabe ter odzivanja materiala postavi v različne situacije.